kimchi-mandu-chilli-chan-dumpling-sauce

Vegan Kimchi Mandu Koreaanse Dumplings

Vegan Kimchi Mandu (Steamed) ft. Chilli Chan's Dumpling Sauce

Vakanties in Korea betekende altijd veel tijd doorbrengen met mijn grootouders en VEEL geweldig eten. Een ding dat me echt opviel, was de geur van gestoomde mandu die zich verspreidde in het kleine straatje waar mijn grootouders wonen. Om bij het huis van mijn grootouders te komen, moest je een paar steile trappen op in een smalle steeg. Aan het begin van die trappen stond een halmuni (grootmoeder) die elke dag gestoomde mandu verkocht. Elke keer dat we die trappen wilden beklimmen om naar het huis van mijn grootouders te gaan, was mandu halmuni de eerste persoon die we begroeten. Op de foto zie je het kleine tentje waar je de mandu kon eten.

Image extracted from Google Maps

Wat is mandu?

Mandu is letterlijk een Koreaanse dumpling. De schil is gemaakt van tarwebloem en gevuld met verschillende vullingen variërend van varkensvlees, rundvlees, groenten en tofu. Mandu kan op verschillende manieren en vormen worden bereid. Het kan worden gestoomd (jjinmandu – 찐만두), gefrituurd, gebakken (gunmandu – 군만두), en gekookt (mulmandu – ) en geserveerd met een dip op basis van sojasaus. In Korea kun je bij verschillende gelegenheden mandu eten, maar tijdens het nieuwe maanjaar komt iedereen (vooral vrouwen) samen om samen mandu te maken. Het is absoluut tijdrovend. Maar één ding waarvan werd gezegd dat het elkaar motiveerde, was de overtuiging dat het maken van een mooie mandu je ook mooie dochters zou opleveren. Mijn moeder vertelde me dit altijd toen ik jonger was en ik wist niet zo goed wat ik daarvan moest denken, maar ik realiseerde me wel dat ik daardoor gemotiveerd werd om de mooiste mandu te maken. Ik vroeg mijn moeder na elke mandu die ik maakte: “vindt je dit mooi?”

Ingredients:

 • 150g tofu
 • 50g glas noodles
 • Hand vol taugé
 • 1 cup Choi Kimchi (zonder sap)
 • 2-3 knoflook teentjes
 • 2-3 lente uitjes
 • 1 el sesame olie
 • Dumpling vellen
 • Zou en peper naar smaak
 • Chilli Chan’s dumpling sauce

Instructies:

 1. Knijp het overtollige water uit de tofu met een kaasdoek. Het hoeft niet perfect te zijn, maar probeer het meeste water eruit te krijgen, zodat de uiteindelijke textuur op kwark lijkt. Doe in een grote mengkom.
 2. Week de zoete aardappelzetmeelnoedels 30 minuten in koud water en kook ze volgens de instructies op de verpakking. Was onder koud water en snij in kleine stukjes. Voeg toe aan de grote mengkom.
 3. Blancheer de taugé 2 a 3 minuten. Was onder koud water en snij in kleine stukjes. Voeg toe aan de mengkom.
 4. Knijp het water uit de kimchi. Snijd in kleine stukjes en voeg toe aan de mengkom.
 5. Snipper de knoflook en lente-ui en voeg toe aan de mengkom.
 6. Voeg sesamolie, zout en peper naar smaak toe en meng de inhoud in de kom door elkaar. Je vulling is nu klaar.
 7. Schep een lepel vulling en plaats deze in het midden van de knoedelschil. Maak je vingers nat met wat water en verdeel het over de randen van de schil. Rol het langzaam in tweeën. Je kunt hier stoppen of besluiten om er een halve maan van te maken, maar de randen dubbel te vouwen.
 8. Kook het water in een pan. Plaats de kaasdoek in een stoommandje (of een stomer als je die hebt) en doe de dumplings in het mandje. Zet het stoommandje op de pan met het kokende water. Laat het ongeveer 3-5 minuten stomen. Serveer onmiddellijk.

*Bewaaradvies: je kunt je mandu ruim 6 maanden in de vriezer bewaren in een ziplock zakje.

 

Laat een reactie achter

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Gerelateerde artikelen