Korean Seasoned Fried Chicken

Korean Seasoned Fried Chicken (KsFC)

Als je Koreaanse gekruide gebakken kip (KFC) nog niet hebt geprobeerd, dan mis je ècht wat in je leven! Het heeft die knapperige textuur, met een zoet-pittige gochujang-saus en niet is lekkerder dan een fris biertje erbij te drinken. Koreanen noemen deze combinatie chimaek (치맥, waar de chi staat voor ‘kip’ en de maek voor ‘maekju’ of bier, in het Koreaans) en het is een ongelooflijk populair Koreaans straatvoedsel. Maar hoe kwamen Koreanen eigenlijk op het idee om kip te frituren?

 KORTE GESCHIEDENIS VAN GEBRADEN KIP IN KOREA

Als je iets over Korea zou moeten weten, dan is het wel dat de Koreaanse oorlog (1950 – 1953) de Koreanen leefden na de oorlog in armoede. Zuid-Korea is een van de armste landen ter wereld geworden met een BBP van minder dan $ 100, lager dan Ethiopië, Jemen of Haïti.

In zulke slechte omstandigheden kan je je voorstellen dat het in die tijd een luxe was om kip te hebben, laat staan ​​gefrituurd. Maar het concept van een gefrituurde kip werd eigenlijk geïntroduceerd aan het begin van de Koreaanse oorlog toen eind jaren veertig en begin jaren vijftig Amerikaanse troepen naar Korea werden gestuurd. De Amerikaanse troepen gebruikten kip in plaats van kalkoen om Thanksgiving te vieren, omdat Korea om te beginnen geen kalkoenen had. Bovendien besloten ze de kip te frituren (een methode die de Koreanen toen nog niet kenden) en deelden deze met hun Koreaanse kameraden die nog nooit gefrituurde kip hadden geprobeerd.

Na de oorlog bleek het geen populair voedsel, omdat de ingrediënten erg duur waren. De enige manier waarop Koreanen wisten hoe ze kip moesten eten, was door ze te koken of te stomen. Samgyetang is een voorbeeld van een traditionele Koreaanse ginseng-kippensoep, die vandaag de dag nog steeds wordt gegeten als opkikkertje. Deze soep wordt vaak gegeten met kkakdugi (radijs kimchi)

Samgyetang - Gember-kippensoep wordt traditioneel gegeten met kkakdugi (radijs kimchi)

Het was een decennium na de oorlog (jaren ’70) dat de Koreaanse economie langzaam aan het aantrekken was. Rond deze tijd werd de eerste rotisserie-oven geïntroduceerd in Korea en werden kippen op deze ovens geroosterd. Met hun salaris zouden vaders rotisserie-kippen kopen, ook wel bekend als ‘gele-zakkip’, om te delen met zijn gezin. Dit was geen occasionele gezinsactiviteit, maar een zeldzame. Toen de prijzen van olie en kip steeds betaalbaarder werden, openden restaurants de verkoop van gebakken kip die op de Amerikaanse manier was bereid. Na verloop van tijd, met ervaring en de competitieve energie die Koreanen hadden, kwamen ze met verschillende smaakmakers om KFC nog beter en lekkerder te maken dan ooit tevoren. Tegenwoordig wordt Koreaanse gekruide gebraden kip door iedereen over de hele wereld genoten. Het geeft een zeker gevoel van trots over hoe Koreanen hun economie hadden opgebouwd van nul tot nu gerangschikt als de 10e economie wereldwijd. Het laat zien hoeveel volharding en geloof in jezelf succes en voorspoed kunnen brengen.

Hoe maak je gekruide KFC

Nu we meer weten over de geschiedenis van kip eten in Korea, gaan we verder met het leukste deel van ons blog. Het recept. Om de best gekruide KFC te maken, heb je een aantal basisingrediënten uit de Koreaanse voorraadkast nodig. Als je niet weet welke basis Koreaanse items je nodig hebt, kun je ernaar zoeken op de “highlights” van onze Instagram pagina. Het geheim van een goed gekruide KFC is dubbel frituren. Ja, het is precies wat je denkt dat het is. Het is de kip TWEE KEER frituren! En daar komt de knapperige magie vandaan.

Ingredients:

Chicken batter:

 • 550 g kippendij
 • 1 cup bloem voor alle doeleinden
 • 2 el maizena (of aardappelzetmeel)
 • 1 cup panko
 • 3 eieren
 • Zout en peper naar smaak
 • Plantaardige olie om te frituren

Marinade dressing:

 • 2 eetlepels gochujang
 • 2 el sesamolie
 • 2 el sojasaus
 • 2 el bruine suiker (of honing)
 • 1 el ketchup
 • 2 – 3 el water
 • 2 – 3 knoflook (fijngehakt)

Optionele ingrediënten:

 • Sesam zaadjes (optioneel)
 • Gesneden bos ui (optioneel)

instructies:

 1. Snijd de kippendijen in hapklare stukjes. Strooi er wat zout en peper over en zet ze apart.
 2. Meng de bloem voor alle doeleinden met de maizena in een schaal en zet apart. Voeg in een apart gerecht de panko toe. Meng in een ander apart gerecht de eieren goed en zet apart. Dip de stukjes kip in het bloemmengsel, dan in het eimengsel en tenslotte in de panko. Ga hiermee door totdat al je stukjes kip goed bedekt zijn met alle drie de ingrediënten.
 3. Voeg in een diepe pan met antiaanbaklaag een ruime hoeveelheid plantaardige olie toe. Verwarm het op middelhoog vuur (tot 175C). Laat ter controle een paar druppels water vallen en als het sist, is de olie klaar. Bak de stukjes kip tot ze licht goudbruin zijn (3-5 minuten). Zet opzij in een zeef die op een schaal is geplaatst om alle oliën eruit te laten.
 4. Om de kruidensaus te maken, meng je gochujang, sesamolie, sojasaus, bruine suiker, ketchup, water en gehakte knoflook.
 5. Frituur de kip voor een tweede ronde totdat deze goudbruin is. Zet weer apart in de zeef.
 6. Voeg in een schone pan met antiaanbaklaag een scheutje olie toe en giet de kruidensaus erbij en roer goed door tot het kookt. Wanneer de saus begint te borrelen, voeg je de gebakken stukjes kip toe in de pan en zorg je ervoor dat alle stukjes kip bedekt zijn met de kruidensaus. Voeg de bosui en sesamzaadjes toe en serveer met rijst of gewoon zo! In combinatie met bier en kkakdugi (radijs-kimchi) of chicken mu (ingelegde radijs).
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Gerelateerde artikelen