Gochujang Tofu, Avo, Kimchi & Veggies Bibimguksu

Gochujang Tofu, Avo, Kimchi & Veggies Bibimguksu

Waarschijnlijk twijfel je bij het lezen van deze combi, maar wij verzekeren je als je het probeert ben je helemaal om!

wat is bibimguksu? 

Als je bekent bent met bibibap zal je Bibimguksu zeker lusten! Bibim betekend ‘gemixed’ en guksu betekend ‘noodles’. Iets wat er op Bibimguksu lijkt is bibimbap, Bap betekend ‘rijst’. Koreanen hebben de ‘skills’ voor het maken van warme gerechten evengoed als dat voor koude gerechten. Bibimguksu is een mooi voorbeeld voor een koud Koreaans gerecht. Sommige zullen moeten wennen aan het idee van koude noodles, maar voor Koreanen zijn koude noodles een van de meest populaire gerechten. Er zijn veel variaties zoals bibim naengmyeon (koude noodles), mul naengmyeon (koude noodle soep), kongguksu (koude sojamelk noodles), & jjolmyeon (pittige chewy noodles), allemaal met unieke smaken en texturen. Wij zijn er van overtuigd, ‘cold noodles’ zijn het helemaal! En het is een snelle manier om je verlangen naar noodles te vervullen. Voeg veggies en/of vlees naar keuze toe en maak het af met een pittig of zoet/zuur sausje! Jammie!!

Wat voor soort noodles worden er gebruik voor Bibimguksu?

De meest gebruikte noodle is de wheat flour (somen) of de buckwheat noodle (soba) noodles, maar je zou voor de bibimguksu elke soort dunne noodle kunnen gebruiken. De belangrijkste stap voor het bereiden van de noodles is om ze na het koken (zoals aangegeven staat op de verpakking) ze te wassen. En met wassen bedoelen we echt wassen! Zoals je een handwasje zou doen! Maar wees wel voorzichtig zodat de noodles niet breken. Hierdoor komen de noodles los van elkaar en krijg je een chewy textuur. Sla je deze stap over dan worden je noodles plakkerig en vochtig en dat is niet lekker!

Avocados en kimchi? 

Wij houden ervan om aparte combinaties uit te proberen en één daarvan is kimchi en avocado! Zo eet ik ook graag Griekse yoghurt met gedroogde zeewier! Ik kan de smaak van de combinatie niet beschrijven maar ik kan jullie vertellen, I Love It. Het zijn 2 ingrediënten die ik standaard in huis wil hebben. Ik heb het zelf aan mijn broertje laten proeven, hij begon eerst keihard te lachen maar heeft het toch geprobeerd. En wat denk je, hij vond het heerlijk!

Ingrediënten::

  • 200g sba of somen noodles
  • 150g harde tofu
  • 1-2 el zonnebloemolie
  • 1 el gochujang
  • 1 el soja saus
  • ½ el sriracha saus
  • ½ el suiker
  • 1 el sesam olie
  • 1 ½ el azijn
  • Gesneden bosui
  • Gesneden kool
  • 1 kop choi kimchi
  • 1 avocado
  • Gekookte eieren (optioneel)
  • Sesam zaadjes (optioneel)

Instructies:

1. Breng water aan de kook en kook de noodles zoals aangegeven staat op de verpakking. Giet af en spoel af onder koud water. Als ze koud genoeg zijn om aan te raken was ze grondig en zet apart.

2. Snijd de tofu in kleine blokjes en droog af met een vaatdoek. Zet apart tot de tofu droog is.

3. Maak ondertussen de saus door de gochujang, soja saus, sriracha, suiker, sesam olie en azijn te mensen in een kom.

4. Gooi olie in een pan met anti aanbaklaag en frituur de tofu tot ze licht bruin zijn. Voeg de bosui toe en bak 2 minuten. Voeg daarna 1-2 theelepels saus toe aan de pan en meng alles door elkaar.

5. Leg je noodles in een kom. Als ze plakkerig voelen, spoel ze nogmaals af met koud water voordat je ze in de kom legt. Leg hierna je veggies erop. Daarop komt de kool, gesneden avocado, kimchi, gochujan tofu en de eieren. Maak het af met een theelepel saus (of meer naar smaak). Mix alles door elkaar en smullen maar!

Laat een reactie achter

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email
Print

Gerelateerde artikelen