Kimchi Tofu Stoofpot

Kimchi zachte tofu Stoofpot

Koudere nachten doen me altijd denken aan wakker worden in Korea bij mijn oma’s huis met de warme geur van 순두부찌개 (zachte-tofu-stoofpot). Degene die zij maakte was altijd heel anders dan bij traditionele Koreaanse 시당 (restaurants). Oma Choi’s stoofpot met zachte tofu had een specifiek aroma en een nog uitgebreidere smaak. Niemand kon de smaak evenaren van mijn oma’s kimchi stoofpot. 

Hoe dan ook, ik herinner me nog steeds die smaken en ervaringen van de zachte tofu-stoofpot van mijn oma toen ik klein was. Met veel proberen en ook falen slaagde ik er uiteindelijk in om de smaken opnieuw te creëren waar ik ooit van kwijlde als ik het woord ‘soft-tofu’ hoorde. Het zit in het geduld, het zit in de liefde en in de passie om een stevige maaltijd aan je gezin te bezorgen. Het voelde alsof ik weer contact had met mijn oma toen ik een slok nam van mijn stoofpot met zachte tofu. Ik heb mijn oma al meer dan 10 jaar niet gezien en dit heeft me echt terug gebracht naar alle herinneringen aan haar kleine huis vol met haar glimlach en haar heerlijke geuren van eten.

Dus hier is mijn recept van mijn oma Choi’s zachte tofu-stoofpot. Ik hoop dat deze nieuwe ervaring voor jou de nieuwe herinnering zal zijn die je creëert om terug te komen om meer van mijn oma’s nagebouwde stoofpot met zachte tofu te maken. Geniet ervan!

INGREDIENTEN:

 • 1 cup Choi Kimchi
 • 1 Pakje soft-tofu
 • 1 el vegetable oil
 • 1 ui 
 • 3 knoflook tenen
 • 500ml kip of vegetarische bouillon
 • 1 el gochugaru (plus 1 el als je van pittig houdt)
 • 1 el soja saus
 • 1 – 2 el kimchi sap
 • 1 zakje enoki paddenstoelen
 • handvol gedroogde shitake paddenstoelen (geweekt in water)
 • klein beetje gesneden bosui als topping

Instructies:

 1. Fruit de ui en knoflook een paar minuten in een Koreaanse aardewerken pot (뚝배기)*.
 2. Voeg de kimchi, gochugaru, sojasaus en kimchi-sap toe en bak nog 2 minuten.
 3. Voeg ongeveer de helft van de bouillon toe en breng aan de kook of tot de uien kimchi gaar zijn.
 4. Zodra de stoofpot kookt, voeg je de voorgeweekte shitake-paddenstoelen en zachte tofu toe. Plet de zachte tofu met de lepel voorzichtig in hapklare stukjes. Laat het 2 minuten koken.
 5. Voeg wat meer van de bouillon toe als het vocht is ingekookt. Gooi je enoki-paddenstoelen en gesnipperde lente-ui erin en breng 2-3 minuten aan de kook of tot de champignons gaar zijn.
 6. Serveer met rijst en meer kimchi voor bijgerechten.

*Een Koreaanse aardewerken pot wordt gebruikt om allerlei soorten stoofschotels en soepen te maken. Het voordeel van steengoed potten is dat het de inhoud in de pot zeer lang warm houdt. Als je geen Koreaanse pot van aardewerk hebt, kun je een gewone noedelpan voor ramen of een normale roestvrijstalen pot gebruiken.

Laat een reactie achter

Gerelateerde artikelen